Permacultuur

Permacultuur is een begrip dat steeds meer bekendheid krijgt. Maar wat is het eigenlijk precies?
Het is samenwerken met de natuur , als we de natuur observeren zien we dat er een systeem van principes aan het werk is.
Deze principes worden gebruikt om geïntegreerde systemen te ontwikkelen die voor onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschap zorgen op een gezonde en efficiënte wijze.

 

Door Permacultuur kunnen we de kwaliteit en productiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving verbeteren.

 

Permacultuur (Permanent + Agricultuur) is het ontwerpen van systemen voor een maximale output met een minimale input. Het reikt ons de gereedschappen en processen aan die ons in staat stellen conceptuele, materiële en strategische componenten te verenigen in een ‘patroon’ of ‘plan van aanpak’ dat met minimale hulpbronnen opgebouwd en onderhouden kan worden.

 

Ethische principes:

  • Zorg voor de Aarde: Help de Levenssystemen om door te kunnen gaan en uit te breiden.
  • Zorg voor de Mens: Hulp bij het vinden van bronnen voor een goede kwaliteit van Leven.
  • Delen van de Overvloed: De bronnen te delen tussen aarde en mens

 

Een Permacultuur systeem wordt gemaakt door te kijken naar de drie ecologische hoofdfactoren: Zon, Water en Wind, en hoe deze in het systeem kunnen worden geïntegreerd met inachtneming van bodemstructuur en -reliëf.
In Nederland hebben we een zeeklimaat en is het belangrijk om het Permacultuur ontwerp zo te maken dat er veel zon wordt ingevangen en dat sterke winden worden omgeleid.

In droge landen worden de ontwerpen vooral gemaakt voor optimale wateropvang en -behoud.

 

Aan te raden literatuur:

Aan te raden video’s:

  • TedX presentatie van Geoff Lawton
  •  

    Comments are closed.