apr

30

Opbouw kas

Het is natuurlijk al een ding dat wij al langere tijd wilden, een kas. Het biedt ons de ruimte die wij zo hard nodig hebben om voor te kweken, maar ook een plek waar de leerlingen, die wij met regelmaat op de tuin ontvangen, even kunnen schuilen en hun tassen droog kunnen leggen. Na veel moeite mochten wij dan uiteindelijk toch een lage kas neerzetten.

Wij kregen de kas van Stichting Groenkracht geschonken die zij op de Proeftuin hadden staan. Deze was veel groter dan ons was toegestaan. Dus we hebben aardig wat meet- en slijpwerk moeten verrichten om deze te plaatsen.

Uiteindelijk hebben we de perfecte plek uitgekozen die past bij de doeleinden van de kas: Winterkweek en vroege voorkweek. Hiervoor was het dus niet nodig om een heel zonrijk gebied te gebruiken. Vroeg in het seizoen, wanneer de bomen nog geen blad hebben pakt de kas veel zon. ’s Zomers daarentegen vangt hij nog een flinke portie zuiderzon en het grootste voordeel is dat wij geen essentiële kweekruimte hoeven op te geven voor de plaatsing.

Om te zorgen dat we in de kas ook kunnen staan hebben wij, met slechts enkele vrijwilligers, in twee weken tijd het oppervlak uitgediept. De overige aarde is daarna gebruikt voor een massiever muur aan de noordkant en om de lange zijden af te werken. De noordmuur is opgebouwd uit pallets, opgevuld met aarde en daarvoor een ruime 30 centimeter aardemuur. Dit zorgt ervoor dat er ’s winters weinig warmte wordt verloren op de koudste kant van de kas en werkt dus bevorderend voor de winterkweek.

De achterkant van de muur is open gelaten zodat deze omgetoverd kan worden tot één groot, luxe insectenhotel.

Komende dagen zullen wij de laatste werkzaamheden rondom de kas afronden. Tussen de regenbuien door maken wij al dankbaar gebruik van het droge onderkomen. Op een dag als vandaag bijvoorbeeld hebben wij ondanks de regen toch een hoop werk kunnen verrichten binnen de kas. Zoals het klaarzetten van voorkweek en het beschilderen van bordjes om de tuin mooier aan te kleden.

Bij deze willen wij graag nog Stichting Groenkracht bedanken voor de gulle gift en de Gemeente Delft dat uiteindelijk toch de beslissing is gevallen dat de kas opgebouwd mocht worden!

Posted in Nieuws | Leave a comment

Comments are closed.