Het is natuurlijk al een ding dat wij al langere tijd wilden, […]

Helaas hebben we wegens omstandigheden de workshop van komende zondag 04-03-2018 moeten […]

Lentefeest Rode Dorp – 26-03-2017

Opbouw kas

Het is natuurlijk al een ding dat wij al langere tijd wilden, een kas. Het biedt ons de ruimte die wij zo hard nodig hebben om voor te kweken, maar ook een plek waar de leerlingen, die wij met regelmaat op de tuin ontvangen, even kunnen schuilen en hun tassen droog kunnen leggen. Na veel moeite mochten wij dan uiteindelijk toch een lage kas neerzetten.

Wij kregen de kas van Stichting Groenkracht geschonken die zij op de Proeftuin hadden staan. Deze was veel groter dan ons was toegestaan. Dus we hebben aardig wat meet- en slijpwerk moeten verrichten om deze te plaatsen.

Uiteindelijk hebben we de perfecte plek uitgekozen die past bij de doeleinden van de kas: Winterkweek en vroege voorkweek. Hiervoor was het dus niet nodig om een heel zonrijk gebied te gebruiken. Vroeg in het seizoen, wanneer de bomen nog geen blad hebben pakt de kas veel zon. ’s Zomers daarentegen vangt hij nog een flinke portie zuiderzon en het grootste voordeel is dat wij geen essentiële kweekruimte hoeven op te geven voor de plaatsing.

Om te zorgen dat we in de kas ook kunnen staan hebben wij, met slechts enkele vrijwilligers, in twee weken tijd het oppervlak uitgediept. De overige aarde is daarna gebruikt voor een massiever muur aan de noordkant en om de lange zijden af te werken. De noordmuur is opgebouwd uit pallets, opgevuld met aarde en daarvoor een ruime 30 centimeter aardemuur. Dit zorgt ervoor dat er ’s winters weinig warmte wordt verloren op de koudste kant van de kas en werkt dus bevorderend voor de winterkweek.

De achterkant van de muur is open gelaten zodat deze omgetoverd kan worden tot één groot, luxe insectenhotel.

Komende dagen zullen wij de laatste werkzaamheden rondom de kas afronden. Tussen de regenbuien door maken wij al dankbaar gebruik van het droge onderkomen. Op een dag als vandaag bijvoorbeeld hebben wij ondanks de regen toch een hoop werk kunnen verrichten binnen de kas. Zoals het klaarzetten van voorkweek en het beschilderen van bordjes om de tuin mooier aan te kleden.

Bij deze willen wij graag nog Stichting Groenkracht bedanken voor de gulle gift en de Gemeente Delft dat uiteindelijk toch de beslissing is gevallen dat de kas opgebouwd mocht worden!

Posted in Nieuws | Leave a comment
Update: Workshop Dierenhotels maken

Helaas hebben we wegens omstandigheden de workshop van komende zondag 04-03-2018 moeten cancellen. Onze excuses voor het ongemak.

Posted in Nieuws | Leave a comment
Lentefeest Rode Dorp – 26-03-2017

Lentefeest Rode Dorp – 26-03-2017

Posted in Nieuws | Leave a comment
Vrijeschool afdeling van het Grotius College komt leren in Voedseltuin Tres Virides

20161124_112740

In November 2016 kwam het eerste schoolbezoek vanuit het Grotius College op de tuin. Een aantal van 24 leerlingen begeleid door hun leraar kwam 3 dagen in de week, 3 weken lang bij ons leren over permacultuur, of zoals de leerlingen het na kennismaking met het concept van permacultuur zelf graag noemden ‘Tuinieren voor luie mensen’.

Uiteraard hebben ze hier een punt, maar in de startfase is dit alles behalve waarheid en dat hebben ze mogen merken. Aangezien permacultuur gebruikt maakt van wat de natuur biedt, maar een tuin eerst een periode nodig heeft om volledig tot stand te komen heeft een beginnende tuin altijd nog wat hulp nodig om naar volle capaciteit te gaan draaien. En dát is keihard werken.


Groentenbedden winterklaar:

 
Om te beginnen hebben wij de leerlingen uitgelegd waarom het eigenlijk zo is dat bomen hun blad laten vallen. Uiteraard weet iedereen dat een boom in wintertijd in rust gaat en energie bespaard door zijn blaadjes los te laten, maar het bladerdek onder de boom heeft nog veel meer functies in de natuur.

Het werkt als een isolatielaagje tegen de kou, voorkomt ‘concurrentie’ van de boom (in andere woorden het voorkomt dus ook onkruid) én is direct een mestlaagje. Eigenlijk best nuttig en zeker als je dit principe toepast op je groentebedden. Eventuele groenten die niet meer genuttigd kunnen worden knip je tot de grond af en vervolgens bedek je deze met bladeren. De groentenresten laat je gewoon liggen, immers is dat ook gewoon compost en direct op de plek waar je het uiteindelijk hebben wilt.
20161124_10554620161122_103119

 

 

 

 

 

 

 

Dit mochten de leerlingen vervolgens zelf ook uitvoeren. Daarentegen waren de kinderen enthousiaster over de groenten die er nog stonden en ze mee naar huis mochten nemen.


 

Periodieke vijver:

 

Permacultuur draait voornamelijk op observatie, observatie en nog eens observatie. We kijken wat af! Door goed in te spelen op natuurlijke invloeden zoals water, zon en wind kunnen we voor elk stukje van de tuin alles goed stroomlijnen. Resultaat: meer opbrengst, niet met gieters zeulen en geen zielige omgewaaide planten, onder anderen.

Met de leerlingen zijn we dieper in gegaan op het nut van je regenwater onder controle hebben. We hebben ze uitgelegd dat de paden voor dit doeleinde 30 centimeter diep zijn afgegraven en gevuld met houtsnippers. Op deze wijze krijgen we het water waar we het hebben willen en hebben we eigenlijk een soort ondergronds reservoir gecreëerd waar de plantjes ook in droger perioden lekker van kunnen blijven snoepen.

Maar een eerste plan is blijkbaar nooit perfect. In een deel van de groentebedden (bij ons bekend als ‘kweekblad’ omdat ze bladvormig zijn aangelegd) bleef in de paden tijdens regenval erg veel water staan. Dit moest dus een andere kant op geleid worden en opgevangen worden in een periodieke vijver (feitelijk een diepe kuil die in natte perioden als vijver dient en in droge perioden leeg staat) .

De leerlingen hebben van begin tot eind kunnen ervaren hoe een periodieke vijver werkt en hoe deze aan te leggen. Uiteraard was het doorsteken van de drassige paden aan het einde het grootste feest toen ze zagen hoe de paden leegliepen in de door hun gegraven vijver. Succes! En daarnaast een zeer leerzaam proces, want op deze wijze kregen de kinderen een beeld én een stuk praktijkervaring hoe functioneel het is om met de natuur mee te werken in plaats van er tegenin.
20161122_102546 20161122_102554 20161117_111127 20161124_105522

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al een geslaagde periode. De leerlingen hebben heel veel uitleg gekregen en ervaring opgedaan die ze uiteindelijk in een schoolportfolio moesten vertalen. Naar tevredenheid kijken wij terug op deze drie weken, blij dat wij voor deze leerlingen een verschil konden maken en onze kennis met hen konden delen.

Vanaf 14 februari 2017 tot en met 30 maart 2017 zal het Grotius college weer komen, dit keer met twee klassen.

Posted in Nieuws | Leave a comment
Donatie directplant.nl

Onlangs mochten wij een prachtige donatie, in de vorm van een fikse korting, ontvangen van:

logoplanthttps://www.directplant.nl
Directplant.nl BV
Zigzagoven 62
3961 EE, Wijk bij Duurstede
0343-755660 (bereikbaar van 8.30 uur – 17.00 uur)
info@directplant.nl


 

img-20160930-wa0007

Op vrijdag 7 oktober 2016 was het zover. De vrijwilligers waren allen vroeg opgestaan ter voorbereiding van de levering en net over 9 uur in de ochtend kwam de bezorger van directplant aan bij Voedseltuin Tres Virides.

Wij waren voorbereid op kleine boompjes die nog wel even een tijd moesten groeien voordat ze vrucht zouden geven, maar toen de bezorgbus geopend werd waren wij aangenaam verrast met het prachtige formaat van de bomen die directplant aan ons leverde.20160930_121307

Al snel konden de vrijwilligers druk aan de slag met het aanplanten van de bomen.

We kregen in totaal 34 bomen dus er waren aardig wat handen nodig om deze zo snel mogelijk in de grond te krijgen.

Het is een prachtig assortiment aan fruitbomen met welbekende, heerlijke vruchten: 6 elstar (appel), 6 cox orange (appel), 6 conference (peer), 2 gieser wildeman (stoofpeer), 3 kordia (kers), 3 sunburst (kers), 2 bleue de belqique (blauwe pruim), 2 mirabelle de nancy (gele pruim), 2 reine claude verde (groene pruim) en 2 victoria (rode pruim).  Voor ons een goed begin! En met het verrassende formaat grote kans dat we komend jaar al van enige bomen een opbrengst mogen verwachten.

Maar dat was nog niet alles, we kregen ook 24 vaste planten om de tuin wat aan te kleden met sierlijke bloemen en diverse fruitstruiken zoals rode bes, witte bes, witte framboos en cranberry geleverd.20160930_132030Ook Miriam Plato van Stichting Rode Feniks kwam ons een handje helpen bij het aanplanten.Wij danken directplant voor deze prachtige samenwerking en raden u zeker aan om uw planten bij hen aan te kopen! Ze hebben een enorm assortiment, snelle en goedkope levering en de planten die u krijgt zullen u zeker niet teleurstellen. Zij geven u zelfs een jaar groeigarantie! Ook wij zullen ons volgende keer weer naar directplant keren wanneer wij toe zijn aan de uitbreiding van het aantal fruitbomen. Uiteindelijk moeten er toch circa 100 bomen op het perceel komen te staan.20160930_121842Vrijwilligers druk in de weer met de aanplanting van de geleverde fruitbomen.

Posted in Nieuws | Leave a comment
Update september

Kaasjeskruid:
2 september 2016 - IMG_1483

3 september 2016 - IMG_1508

3 september 2016 - IMG_5711

Framboos:
3 september 2016 - IMG_1510 - Framboos

Zonnebloem:
3 september 2016 - IMG_1514 - Zonnebloem detail

3 september 2016 - IMG_1515 - Zonnebloem

De afgezaagde boomstam is nog vol leven:
3 september 2016 - IMG_1518 - De gevelde boom is nog vol leven

Paddenstoel op hoofdpad:
3 september 2016 - IMG_5719 - Paddenstoel detail

3 september 2016 - IMG_5720 - Paddenstoel

Echinacea purpurea (White Swan):
3 september 2016 - IMG_5722 - Echinacea purpurea 'White Swan'

Oost-Indische Kers zaaddoosje:
3 september 2016 - IMG_5728

Hommel op Phacelia:
3 september 2016 - IMG_5726 - Hommel op Phacelia

2 september 2016 - IMG_1487

Posted in Nieuws | Leave a comment
Oogst – Uitdeel, voortgang en detailfoto’s dd. 31 augustus 2016

Flora en Fauna / Diversen – part 1

Kikkertje:
29 juli 2016 - IMG_0736 - Kikkertje

Slak:
3 augustus 2016 - IMG_0782 - Slak

Naaktslak:
3 augustus 2016 - IMG_0793 - Naaktslak

Zegekruid:
8 augustus 2016 - IMG_0904 - Zegekruid

Paddenstoeltjes:
9 augustus 2016 - IMG_0923 - Paddenstoeltjes

Hommel op Korenbloem:
10 augustus 2016 - IMG_0938 - Hommel op Korenbloem

Flat aangezicht op Blad B:
12 augustus 2016 - IMG_0949 - Blad B

Flat aangezicht op Blad A:
12 augustus 2016 - IMG_0953 - Blad A

Varen:
15 augustus 2016 - IMG_5287 - Varen

Lieveheersbeestje op plant:
16 augustus 2016 - IMG_0995

Hommel op paarse bloem:
16 augustus 2016 - IMG_0996

Vlinder op Bladrammenas
16 augustus 2016 - IMG_0999 - Vlinder op Bladrammenas

Groepje paddenstoelen:
16 augustus 2016 - IMG_1020 - Paddenstoelen groepje

Libelle:
17 augustus 2016 - IMG_1023 - Libelle

Libelle (detail):
17 augustus 2016 - IMG_1024 - Libelle

Eerste Oogst, Voedselbank en uitdeel aan flats dd. 18-22 augustus 2016

Het begin is er (chinese slabonen, slabonen purple queen, radijs, ronde courgette):
18 augustus 2016 - IMG_5307

Slabonen, Radijs en ronde Courgette:
18 augustus 2016 - IMG_1032

Bladgroente oogsten:
18 augustus 2016 - IMG_1038

18 augustus 2016 - IMG_1043

18 augustus 2016 - IMG_1047

Aflevering bij de lokale voedselbank in Vierhovenkerk:
18 augustus 2016 - IMG_1060

18 augustus 2016 - IMG_1066

18 augustus 2016 - IMG_1068

Bindsla, slabonen en radijs:
18 augustus 2016 - IMG_5311

Bladgroente oogsten:
20 augustus 2016 - IMG_1099

Bindsla (apart verpakt) en slabonen, radijs, krulsla, rucola, veldsla (op bakje):
20 augustus 2016 - IMG_1101

Verpakken:
20 augustus 2016 - IMG_1106

Cellofaan:
20 augustus 2016 - IMG_1108

Eerste bezorging:
20 augustus 2016 - IMG_1111

Trotse voorzitter met mandje in hand, klaar voor bezorging:
20 augustus 2016 - IMG_1112

Verpakken gaat door:
20 augustus 2016 - IMG_5352

Na een enthousiast ontvangst wat serieuzere gezichten tijdens een bespreking over tuin-aangelegenheden:
20 augustus 2016 - IMG_5360

Oeps, de weersverwachting met regen:
21 augustus 2016 - IMG_5367

En ja hoor, daar is de bui. Even pauze onder het afdekzeil:
21 augustus 2016 - IMG_1120

Weer of geen weer, de bezorging gaat gewoon door:
22 augustus 2016 - IMG_1123

De laatste loodjes:
22 augustus 2016 - IMG_1134

Eindevaluatie:

Het was een succes!
We zijn bij alle 63 woningen in Van Der Horststraat langsgegaan. 51 woningen hebben wij kunnen afleveren (80,95%), 10 woningen hebben zelfs na 3 levermomenten niet kunnen aannemen (15,87%) en 2 woningen hebben geweigerd (3,17%).
Van de 16 woningen van Diepenbrockstraat Oost-flat aan tuinzijde hebben wij 12 kunnen afleveren (75%), 4 woningen hebben zelfs na 3 levermomenten niet kunnen aannemen (25%).
De response was positief en verrast. In sommige gevallen waren er vragen over de voedseltuin, die wij vriendelijk konden beantwoorden.

Voortgang opbouw voedseltuin

Periodieke vijver bij blad C

22 augustus 2016 - IMG_1124 - Periodieke Vijver

24 augustus 2016 - IMG_5453 - Periodieke Vijver

24 augustus 2016 - IMG_1273 - Periodieke Vijver

24 augustus 2016 - IMG_1278 - Periodieke Vijver

26 augustus 2016 - IMG_1328 - Periodieke Vijver

26 augustus 2016 - IMG_5536 - Periodieke Vijver

Hoekpaal revisie bij Componistenpad

22 augustus 2016 - IMG_1125 - Hoekpaal revisie Witte bruggetje

22 augustus 2016 - IMG_1135 - Hoekpaal revisie Witte bruggetje

22 augustus 2016 - IMG_1144 - Hoekpaal revisie Witte bruggetje

22 augustus 2016 - IMG_1154 - Hoekpaal revisie Witte bruggetje

23 augustus 2016 - IMG_1164 - Hoekpaal revisie Witte bruggetje

Bloemencirkel

24 augustus 2016 - IMG_5467 - Bloemencirkel

25 augustus 2016 - IMG_1314 - Bloemencirkel

27 augustus 2016 - IMG_1357 - Bloemencirkel

28 augustus 2016 - IMG_1396 - Bloemencirkel

30 augustus 2016 - IMG_1450 - Bloemencirkel

Kruidenspiraal

25 augustus 2016 - IMG_1304 - Kruidenspiraal

25 augustus 2016 - IMG_1306 - Kruidenspiraal

25 augustus 2016 - IMG_1308 - Kruidenspiraal

26 augustus 2016 - IMG_5542 - Kruidenspiraal

26 augustus 2016 - IMG_5543 - Kruidenspiraal

Nursery

1 augustus 2016 - IMG_0764 - Vlinderstruik

30 augustus 2016 - IMG_1440 - Nursery

30 augustus 2016 - IMG_1443 - Nursery

30 augustus 2016 - IMG_5646 - Nursery

Flora en Fauna / Diversen – part 2

Vlinder op Bladrammenas:
23 augustus 2016 - IMG_1178 - Vlinder op Bladrammenas

Bij op Bladrammenas:
23 augustus 2016 - IMG_1179 - Bij op Bladrammenas

Vruchtbare aarde van oude hoekpaal bij kale plek bij boom:
23 augustus 2016 - IMG_1183 - Vruchtbare aarde op kale plek bij boom

Onkruid wieden Blad B:
23 augustus 2016 - IMG_1198 - Wieden Blad B

Bijen op Phacelia:
23 augustus 2016 - IMG_1240 - Bijen op Phacelia

Hommel op Phacelia:
23 augustus 2016 - IMG_1242 - Hommel op Phacelia

Zonnebloem (detail):
23 augustus 2016 - IMG_1248 - Zonnebloem

Zonnebloem:
23 augustus 2016 - IMG_1252 - Zonnebloem

23 augustus 2016 - IMG_1258

23 augustus 2016 - IMG_1259

23 augustus 2016 - IMG_5422

Blauwe reiger aan slootkant naast Componistenpad:
23 augustus 2016 - IMG_5426 - Blauwe Reiger

Schuimachtige zwam bij Blad A steel:
26 augustus 2016 - IMG_1320 - Schuimachtige Zwam bij Blad A steel

Paddenstoelen op hoofdpad:
26 augustus 2016 - IMG_1322 - Paddenstoelen op hoofdpad

Mot op Oost-Indische Kers bij kruidenspiraal in aanleg:
26 augustus 2016 - IMG_1339 - Mot op Oost-Indische Kers

Deze pompoen krijgt al een lekker Halloween kleurtje:
28 augustus 2016 - IMG_5590 - Pompoen

30 augustus 2016 - IMG_1457

30 augustus 2016 - IMG_1462

Posted in Nieuws | Leave a comment