Missie en doelen

Ad Naturam staat voor groen en de mens. Wij willen de buurtbewoners van verschillende buurten een hart onder de riem steken, duurzaamheid, zelfvoorziening en autonomie binnen de wijk bevorderen.

Buiten onze groene handen, bieden wij tevens kleinschalige, laagdrempelige educatie en een dagbesteding. Binnen ons eerste project in het Rode Dorp (Buitenhof, Delft) willen we niet zomaar een tuin plaatsen waar bewoners voedsel vandaan kunnen halen. Het moet ook zorg dragen voor sociale cohesie, een dagbesteding voor mensen in de uitkering, leerzaam zijn zodat bewoners de principes zoals gebruikt in de tuin kunnen vertalen naar hun eigen achtertuin en zo zelfvoorzienender worden, mensen activeren om deel te nemen in hun directe omgeving (participatie) en een recreatie plek aanbieden waar de bewoners van het groen kunnen genieten.

Wij maken ons hard om mensen die zogezegde ‘groene basis’ te bieden.

Zo is aangetoond dat stress en ziekteverzuim (tevens ook bekend uit zogenoemde ‘healing gardens’) doorgaans lager is wanneer men zich in een groene omgeving bevindt, leerprestaties zijn daarentegen hoger. Het voedsel van de tuin komt voor het overgrote deel bij de wijk terecht wat ervoor zorgt dat men verser (en tevens gezonder) eet en als bijkomst er ook weer vervuiling door transport gespaard wordt. Het activeert mensen en geeft ze een dagbesteding, ofwel het zet aan tot participatie en samenwerking, wat op zijn beurt weer aanzet tot sociale cohesie en visa versa.

Zo zijn er nog vele meer voordelen die ook elkaar beïnvloeden en zo steeds beter worden. Het principe van permacultuur (het zoeken naar connecties en deze zelfvoorzienend maken) is ook in dit onderdeel toegepast. Door activitatie, participatie en educatie hopen we mensen bewuster te maken om zo deze positieve verandering steeds verder uit te breiden. Een zogenoemde opwaartse spiraal die zowel de mens als de natuur/het milieu dient.

Comments are closed.